WaPulse

Jak ukryć swój status online w WhatsApp

Ukrycie statusu „online” to opcja niezależna od statusu „ostatnio widziany” i kiedy już ją wybierzesz, nikt ani żadna aplikacja nie będzie mogła tego zobaczyć.

2 min czytania

Domyślnie osoby, z którymi rozmawiałeś, widzą napis „online” pod Twoim imieniem, gdy masz otwartą aplikację WhatsApp. Możesz tę funkcję wyłączyć.

Oto kolejne kroki

Wejdź na stronę Ustawienia › Prywatność › Ostatnio widziany i online. W sekcji Kto może widzieć, kiedy jestem online wybierz opcję Tak samo jak „Ostatnio widziany”. Następnie ustaw opcję „Ostatnio widziany” na „Moje kontakty”, „Moje kontakty z wyjątkiem” lub „Nikt”. Status „online” nie może być ukryty przed wszystkimi osobami osobno; można jedynie ustawić, aby podążał za ustawieniem „Ostatnio widziany”, więc te dwie opcje działają razem.

Co ludzie widzą potem

Gdy po włączeniu trybu „online” zostanie zastosowane ograniczenie dotyczące ostatniej aktywności, osoby, które wykluczyłeś, nie będą już widzieć statusu „online”, gdy jesteś aktywny, i w ogóle nie będzie im wyświetlany żaden status aktywności.

Czy urządzenia śledzące nadal cię wykrywają?

Nie. Narzędzie śledzące może zgłaszać jedynie to, co WhatsApp udostępnia publicznie. Gdy Twój status online zostanie ukryty przed daną osobą, nie ma żadnego publicznego sygnału, który aplikacja mogłaby wykryć, więc ukrycie go chroni Cię zarówno przed narzędziami, jak i przed ludźmi. To właśnie dlatego, jeśli obserwujesz numer, który ukrył swój status, powiadomienie o byciu online nie zostanie wyświetlone: nie ma czego zgłaszać.

Kompromis

Ponieważ funkcja „ostatnio widziany” działa na zasadzie wzajemności, ukrywanie własnej aktywności może spowodować, że nie będziesz mógł zobaczyć aktywności innych. Ustawienie opcji „ostatnio widziany” na „Nikt” spowoduje, że nie będziesz widział aktywności nikogo; opcja „Moje kontakty z wyjątkiem” pozwala zachować tę możliwość, jednocześnie ukrywając Twoją aktywność przed wybranymi przez Ciebie osobami. Szczegóły znajdziesz pod adresem jak wyłączyć funkcję „ostatnio widziany”.

Najczęściej zadawane pytania

Czy mogę ukryć swój status online, ale zachować informację o ostatnim logowaniu?

Nie. Status „online” można ustawić tylko na „Tak samo jak ostatnio widziano”, więc ukrycie statusu „online” oznacza również ograniczenie widoczności ostatniej aktywności.

Czy aplikacja może mnie wykryć, gdy mam ukryty status online?

Nie. Gdy Twój status online zostanie ustawiony jako prywatny, żadne narzędzie nie będzie mogło odczytać żadnego publicznego sygnału.

Czy inni będą wiedzieć, że wyłączyłem swój status online?

Nie. WhatsApp nie informuje o tej zmianie. Po prostu przestają widzieć napis „online” obok Twojego imienia.