WaPulse

Jak wyłączyć funkcję „ostatnio widziany” w WhatsApp

Możesz ukryć informację o tym, kiedy ostatnio byłeś online, przed wszystkimi, przed jedną osobą lub przed określoną grupą osób, a także ukryć status „online”. Oto, jak to zrobić i o czym warto pamiętać.

2 min czytania

WhatsApp pozwala Ci w jednym miejscu kontrolować, kto widzi, kiedy ostatnio byłeś aktywny oraz czy jesteś „online”.

Oto kolejne kroki

Otwórz WhatsApp i przejdź do Ustawienia › Prywatność › Ostatnio widziany i online. W sekcji Kto może widzieć, kiedy byłem ostatnio widziany wybierz opcję „Wszyscy”, „Moje kontakty”, „Moje kontakty z wyjątkiem” (aby ukryć tę informację przed wybranymi osobami) lub „Nikt”. W sekcji Kto może widzieć, kiedy jestem online wybierz opcję „Wszyscy” lub „Tak samo jak ostatnio widziany”, aby status online był zgodny z powyższym ustawieniem.

Ukryj informację o ostatnim logowaniu tylko przed jedną osobą

Wybierz opcję „Moje kontakty z wyjątkiem ” i zaznacz osoby, przed którymi chcesz to ukryć. Nie będą one już widzieć, kiedy ostatnio byłeś online, ani, jeśli ustawiłeś opcję śledzenia statusu online, twojego aktualnego statusu, podczas gdy wszyscy inni nadal będą to widzieć.

Zasada wzajemności

Jest jednak pewien haczyk: jeśli ustawisz opcję „Ostatnio widziany” na Nikt, WhatsApp uniemożliwi Ci również wyświetlanie informacji o tym, kiedy inni użytkownicy byli ostatnio widoczni. Opcje „Moje kontakty” i „Moje kontakty z wyjątkiem” nie powodują takiego efektu. Jest to typowa przyczyna, dla której informacja o tym, kiedy dana osoba była ostatnio widoczna, znika dla wszystkich, temat ten omówiono w artykule brak wyświetlania informacji o ostatniej aktywności.

Co pozostaje widoczne

Wyłączenie funkcji „ostatnio widziany” nie ukrywa Twojego zdjęcia profilowego, informacji o sobie, aktualizacji statusu ani potwierdzeń odczytu; są to osobne ustawienia w tym samym menu „Prywatność”. Ukrycie informacji o tym, kiedy byłeś ostatnio widziany, nie uniemożliwia wybranym przez Ciebie osobom wyświetlania tych informacji zgodnie z ich własnymi ustawieniami; aby dowiedzieć się więcej na ten temat, zajrzyj na stronę narzędzie do śledzenia ostatniej aktywności.

Najczęściej zadawane pytania

Czy mogę ukryć informację o ostatnim logowaniu tylko przed jedną osobą?

Tak. Przejdź do Ustawienia › Prywatność › Ostatnio widziany i online, wybierz opcję „Moje kontakty z wyjątkiem...” i wybierz tę osobę.

Jeśli ukryję informację o tym, kiedy ostatnio byłem online, czy nadal będę mógł widzieć innych?

Działa to tylko wtedy, gdy wybierzesz opcję „Moje kontakty” lub „Moje kontakty z wyjątkiem”. Wybranie opcji „Nikt” spowoduje również ukrycie przed tobą wszystkich pozostałych osób.

Czy wyłączenie opcji „ostatnio widziany” sprawia, że nie widać, że jestem online?

Tylko jeśli ustawisz opcję „Kto może widzieć, kiedy jestem online” na „Tak samo jak ostatnia aktywność”. W przeciwnym razie status „online” nadal może być widoczny.