Hoe schakel je ‘laatst gezien’ uit op WhatsApp?
Je kunt je ‘laatst gezien’-status voor iedereen, voor één persoon of voor een groep verbergen, en je kunt ook de status ‘online’ verbergen. Hier lees je hoe dat werkt en wat het enige nadeel is dat je moet weten.
Met WhatsApp kun je op één plek instellen wie je ‘laatst gezien’-status en je ‘online’-status kan zien.
De stappen
Open WhatsApp en ga naar Instellingen › Privacy › Laatst gezien en online. Kies onder Wie kan zien wanneer ik voor het laatst online was de optie Iedereen, Mijn contacten, Mijn contacten behalve (om het voor bepaalde mensen te verbergen) of Niemand. Kies onder Wie kan zien wanneer ik online ben de optie Iedereen of Hetzelfde als ‘Laatst gezien’, zodat de online-status overeenkomt met de bovenstaande instelling.
‘Laatst gezien’ verbergen voor slechts één persoon
Kies Mijn contacten behalve en vink de mensen aan voor wie je dit wilt verbergen. Zij zullen niet langer zien wanneer je voor het laatst online was, of, als je ‘online’ hebt ingesteld om dit bij te houden, je online-status, terwijl alle anderen dit wel blijven zien.
De wederkerigheidsregel
Er zit wel een nadeel aan: als je ‘Laatst gezien’ instelt op Niemand, kun je via WhatsApp ook niet meer zien wanneer anderen voor het laatst online waren. Bij ‘Mijn contacten’ en ‘Mijn contacten behalve’ treedt dit effect niet op. Dit is de meest voorkomende reden waarom iemands eigen ‘Laatst gezien’-status voor iedereen verdwijnt; hierover wordt uitgelegd in ‘Laatst gezien’ wordt niet weergegeven.
Wat blijft zichtbaar
Als je ‘Laatst gezien’ uitschakelt, worden je profielfoto, je ‘Over mij’-pagina, je statusupdates en leesbevestigingen niet verborgen; dat zijn aparte instellingen in hetzelfde privacymenu. En als je ‘Laatst gezien’ verbergt, betekent dat niet dat de mensen die je selecteert niet meer zichtbaar zijn volgens hun eigen instellingen; voor meer informatie hierover, zie de ‘Laatst gezien’-tracker.
Veelgestelde vragen
Kan ik ‘laatst gezien’ voor slechts één persoon verbergen?
Ja. Ga naar Instellingen › Privacy › Laatst gezien en online, kies "Mijn contacten behalve..." en selecteer die persoon.
Als ik mijn ‘laatst gezien’-status verberg, kan ik dan nog steeds die van anderen zien?
Dat kan alleen als je ‘Mijn contacten’ of ‘Mijn contacten, behalve’ kiest. Als je ‘Niemand’ kiest, worden ook de contacten van alle anderen voor jou verborgen.
Als ik ‘Laatst gezien’ uitschakel, is dan niet meer te zien dat ik online ben?
Alleen als je bij "Wie kan zien wanneer ik online ben" de optie "Hetzelfde als 'Laatst gezien'" instelt. Anders kan 'online' nog steeds worden weergegeven.